top of page

הרצאות / אולם ריימן

במה 3 / אולם ריימן מערב

איל רם, סמנכ"ל ומנהל מינהל עובדי הוראה, משרד החינוך 
מצגת מלווה

במות דיון ופעולה

Practice Teaching with Ruach & Data (הוראה בעלת השראה ומבוססת מידע)

נורמן אטקינס, מייסד-שותף ונשיא בית הספר הגבוה לחינוך Relay, מייסד רשת בתי הספר Uncommon בארצות הברית, ובה 50 בתי ספר שבהם לומדים 18,000 ילדים ממשפחות קשות-יום בצפון-מזרח ארצות הברית, וכן מייסד-שותף של תכנית Zearn, בה לומדים כשני מיליון תלמידים.

כיצד מורים מתכוננים לשיעורים שלהם, כיצד הם נצפים ומקבלים משוב, ומבצעים רפלקציה על ההוראה שלהם באמצעות וידיאו, ואיך הם מתמקדים בלמידת התלמיד באמצעות השימוש בנתונים?

של מי הפיתוח המקצועי הזה בכלל?

יותם טרון, מנהל המכון הדמוקרטי

בשנים האחרונות ובעוצמה רבה יותר תחת הרפורמה ללמידה משמעותית, מתחיל שינוי של תפקיד המורה והיררכיית הידע - שינוי שנוגע במובן המילולי של המילה ׳מורה׳. במציאות כזו האם יש תפקיד ל׳מורה׳ מורים?
בתוך תפיסה של קהילה מקצועית לומדת ודרך חיבור של פדגוגיות מתקדמות ומנגנונים ארגוניים של ארגון לומד ניתן ליצור יצירה אחרת. מקרה מבחן מעניין אפשר למצוא באילת, שבה נבנה מהלך מרתק של חיבור קהילה מקצועית לומדת לתהליכי הערכת מורים.

בשיחתי אדגים איך יוצרים למידה בקהילות למידה בניהול עצמי, קהילות המשלבות מורי מורים לפי הצורך, או בכלל לא.

המצגת המלווה

"הצד שלו הצד שלה": רגשות, מורכבויות ונקודות מבט בתהליכי הפיתוח המקצועי שמובילים מנהלים בבתי ספר לנוער בסיכון

יהודית מנדלבום, מנחת תחום ייעוץ וטיפול, בתי הספר האתגריים מכון ברנקו וייס

דודו מואטי, מנהל בית הספר האתגרי ברנקו וייס טבריה

תהליכים מקבילים מתקיימים בכל מקום שבו נוצר קשר בין אנשים. בבית ספר יהיה התהליך המקביל חפיפה או ההתאמה הקיימת בין דפוס היחסים שמקיים המנהל עם צוות בית הספר, לבין זו שמקיים המורה עם תלמידו והתלמיד עם דמויות סמכות אחרות.

במערכות העוסקות עם ילדים ונוער במצבי סיכון נוכחות ביתר עוצמה תחושות של חוסר אונים, ביטול עצמי, חוסר אמון ותחושה עמוקה של חוסר נראות. בתוך אלה נדרש המנהל לתת פתרונות למצבי התמודדות קשים עם צוותו ועם התלמידים, כשאף הוא חלק מהתהליכים הללו.

כיצד יכולה הדרכה ייעוצית-רגשית להפנות את מבטו של המנהל פנימה והחוצה על מנת לאפשר התבוננות על התהליכים המקבילים ואחר כך נקיטת עמדה ומעשה, שיאפשרו לצוותו, ואחר כך לתלמידיו, לעשות את הדבר המתאים והאפשרי עבורם, מקומי ובפעמים הבאות.

 

חמש פרקטיקות ללמידה תוך כדי הוראה

גדעון זיילר, יועץ ומנחה לעולמות הלמידה האפקטיבית בארגונים ומערכות חינוכיות

 

האם אפשר ללמד בכיתה וגם ללמוד תוך כדי? פיתוח מקצועי הוא במיטבו כאשר הוא מתקיים באופן שאינו מנותק מסביבת העבודה. כלומר הלמידה הטובה ביותר של מורה היא בתוך הכיתה שלו, ובזמן שהוא מלמד. במפגש נדגים חמש פרקטיקות שאותן ניתן לחקור, ללמוד ולפתח תוך כדי תהליכי ההוראה בכיתה ונתאר את חוויותיהם של עובדי הוראה שהתנסו בחקר זה.

המצגת המלווה

חיזוק נקודות החוזק שלנו - לא מה שחשבתם

ד"ר אורלי כץ, מייסדת ובעלים של מרכז פשוט אני - מורים/ הורים/ ילדים - למנהיגות, העצמה וביטחון עצמי, המתמחה במתן כלים להעצמת הילד דרך העצמת המורים וההורים. מעבירה השתלמויות מורים מקוונות ומחברת סדרת ספרי "פשוט אני".

 

כולנו רוצים למצות את הפוטנציאל - הן שלנו והן של המורים שלנו, ולעזור להם ליישם זאת בעבודתם עם התלמידים. עד היום ידענו שכדי להצליח בכך, יש למצוא את נקודות החוזק ולהביאן לידי ביטוי - הן אצל המורים ובתהליך מקביל אצל התלמידים. 

מתברר שלא תמיד! לפעמים חיזוק נקודות החוזק לא רק שאינו מועיל, אלא אפילו הורס!

במפגש יודגם כלי אפקטיבי להעצמת המורה, כלי שכל מורה יוכל אחר כך ליישם בכיתתו להעצמת תלמידיו. יוצגו שלושה תנאים פשוטים וחשובים למציאת נקודות החוזק בכל גיל וכן מטריצה פשוטה וקלה לפיצוח התשוקה הפנימית החבויה בכל אחד ואחת מאתנו.

המצגת המלווה

גובה הכנפיים הוא גובה החלום: הסימולציה בפיתוח המקצועי

רוני יבור סלמה, מנהלת פסג"ה בית שאן

במפגש נדגים כיצד הסימולציה מביאה את פרקטיקת התקשורת הבינאישית לזירת הפיתוח המקצועי, וכיצד היא חוזרת לכיתה לאחר ניתוח ותחקיר.

מרכז הסימולציה תמורות הוקם במרכז פסג"ה בית שאן ומיישם תהליך של פיתוח "מוצר" בתכנית מאיצים בחינוך. המרכז משלב סימולציות המדמות את פרקטיקת עובד ההוראה במקום חשוב בעבודתו - התקשורת הבינאישית.

המצגת המלווה

 

מי בכלל צריך פיתוח מקצועי למנהלים?

ד"ר עליזה בלוך, מנהלת בתי הספר השש-שנתיים של מכון ברנקו וייס

מערכת החינוך נועדה כדי ללמד את התלמידים. מנהלים עוברים תהליכי הכשרה לפני שהם מקבלים תעודות. מדוע יש להשקיע בהכשרה של מנהלים תוך כדי תפקיד? הם הרי הגיעו אליו מעוצבים. האם פיתוח מקצועי של מנהלים מקדם אותם או להפך - בולם והופך אותם למבצעי תכניות? באיזה מרחב בכלל מתרחשת הלמידה של המנהלים? ואיך משפיעים על מנהל להיות מנהיג פדגוגי של הצוות שלו?

 

לשחק את המשחק החינוכי

אביעד לוי, מורה ומחנך בתיכון אורט בנימינה, שותף ב"די תיאטרו", גוף מאמן העושה שימוש במשחק ובתיאטרון ככלים חינוכיים, מורה מוביל בשלוש שנים האחרונות במסגרת השקפה, מוביל קהילת מורים בית-ספרית החוקרת את המשחק החינוכי ואת הדרכים להפכו לעדכני, יצירתי ומעניין עבור התלמיד והמורה.

ההרצאה תעסוק בכלים שיעזרו לנו, המורים, לשחק את המשחק החינוכי. מה יהפוך את החוויה החינוכית לרלוונטית, וישמר את חדוות העשייה? למה דווקא מורה מוביל יכול לייצר שינוי אצל מורים כמוהו?

הוראה ב"קוד פתוח": נתיבים חדשים להוראה ולמידה

ד"ר הדס ברודי שרודר, מנהלת מטעם מכון ברנקו וייס את מהלך השקפה מורים מובילים מחוז חיפה. מרצה בחוג לחינוך באורנים ומכשירה פרחי הוראה. חוקרת את תכנית אקדמיה כיתה מטעם מכון מופת.

אמיר דוד, מורה למתמטיקה ופיזיקה מזה 17 שנים, ובכל שנה מפלס את דרכו בהוראה מחדש. בברנקו וייס אמיר עוסק בפיתוח מקצועי של מורים והיה שותף לצוות מו"פ החממות הפדגוגיות. כיום מקים קהילות מורים במסגרת החממה הפדגוגית בחיפה ומכשיר מורים להנחיית חממות בבתי ספר.

 

איך אנחנו מלמדים - בקוד פתוח או קוד סגור? מה הקודים הללו אומרים ומה מסתתר מאחוריהם?

המורה המעולה של המאה ה-20 עבד בתכנת "קוד סגור": הוא הכיר את כל הידע שנדרש להוראה, ומטרתו היתה להנגיש את הידע הזה כמה שיותר מהר וביעילות לתלמידים. האתגר העומד לפתחנו במאה ה-21, מורים ואנשי פיתוח מקצועי של מורים, הוא לפתח ולייצר הוראה ולמידה המתרחשות ב"קוד פתוח": המורה לא מחזיק רק בידע, אלא מנחה את התלמידים ללמידה ולהתפתחות בשדה ידע מאתגר, מסעיר ולעתים לא ידוע אף לו עצמו. כיצד מורה הופך למנחה?

ד"ר הדס ברודי שרודר ואמיר דוד יציגו יחד דוגמאות להוראה יצירתית ויוזמות שלהן היו שותפים כמורים, וינסו לשרטט קווים מנחים לפיתוח מקצועי למורים בשדה חדשני, מסעיר ולא ידוע, המאפשר למורים להיות פורצי דרך בהוראתם, מלמדים ולומדים ומתפתחים בקודים פתוחים.

 

 

מורים למען מורים

ד"ר אורלי רמות, מנהלת מרכז פסג"ה חולון וחממת idea בתכנית מאיצים בחינוך

 

איך ניסיון מוליד רעיון ומייצר מוצר המשפיע על פרקטיקת מורים? במפגש נדגים כיצד מורים מהשטח יכולים לשנות פרקטיקת הוראה של מורים אחרים בעזרת מוצר חינוכי שפותח כמענה לצורך פרקטי על ידי מורה או גננת. נדון בהיזון ההדדי בין הפיתוח המקצועי לבין הכיתה ובתנועת ההשפעה של מורים למען מורים.

שינויים מערכתיים ולמידה מעגלית

תום להד, ראש תחום רישות ומאיצים, עמותת מעוז

 

התבוננות בעיצוב תהליך הכשרה אשר באמצעות למידה מתמדת מן השטח מתהווה לפלטפורמה להובלת שינוי מערכתי: בשנת 2015 התחלנו לבנות במעוז את תכנית "ענבר", תכנית הכשרה לדרג הניהולי הבכיר במערכת הבריאות. במבט לאחור ננסה להתבונן בתהליך הבנייה ובעיקר לעמוד על ההשתנות של התכנית לאור המציאות המשתנה מחוצה לה ולאור הלקחים והתובנות מהשטח לאורך הדרך. שיחה על השילוב בין יזמות, ניתוח בעיות מערכתי ותהליכי תחקור ולמידה

 

 

משולחן התכנון לחדר המורים: עקרונות ופרקטיקות של פיתוח מקצועי איכותי והאתגרים במימושם

גל פישר, מנהל תחום חינוך, קרן יד הנדיב

 

מורות נדרשות לבצע מדיי יום עבודה מסובכת תחת תנאים מורכבים. רבים תולים תקוות שבמסגרת הפיתוח המקצועי מורות ירחיבו, יעשירו, ויעמיקו את יכולות ומיומנויות ההוראה שלהן. אולם, שורה של ניסיונות מאכזבים ושאלות מטרידות כמעט מיד צצות: באיזו מידה אכן פיתוח מקצועי מסוגל לתרום ותורם בפועל לטיוב ההוראה ולמידת התלמידים? תחת אילו תנאים? האם פיתוח מקצועי יכול גם להזיק? מדוע מסובך כל כך ליצור חיבורים משמעותיים בין למידת המורים ללמידת התלמידים? ובכל זאת, האם אנו יודעים מה עובד היטב? ההרצאה תתמקד בשתי שאלות מרכזיות : מהם המאפיינים של פיתוח מקצועי אפקטיבי? ומהם התנאים - המעודדים והמעכבים - את מימושו?

במה 1 / אולם ריימן מרכז

במה 5 / אולם רקפת

במה 2 / אולם ריימן מזרח

במה 4 / / אולם יסמין

bottom of page